tisdag, april 7

Glöm inte dricksen, turist

En sak som de gör i mycket större utsträckning i USA är att ge dricks. Och för oss kan det vara lite svårt att veta när man ska lämna dricks och framförallt hur mycket... Här har du en liten sammanställning som kanske kan vägleda dig i dricksdjungeln.

Restauranger
Självklart dricksställe. Personalen har ofta en väldigt låg lön på restauranger i USA och lever på sin dricks. Det vanligaste är att lämna 15-20 % i dricks på notan (du dricksar på summan som blir innan skatt - skatt tillkommer ju också och kallas VAT). En del restauranger har en skylt eller meddelande på notan vad dricksen på just den restaurangen är och den kommer då specificerad på notan. Då behöver man inte lägga på extra dricks utöver det. Tänk på att många restauranger har gjort stora påslag på sina viner så äter du en middag kan du dricksa mindre på vinpriset, ungefär 5-10 %.

Stora sällskap (ofta fler än 6) får ofta en fast procentsats som de ska dricksa (runt 20 %).

Det är inte nödvändigt att dricksa på snabbrestauranger och kaffebarer som till exempel Starbucks.

Barer
Här är det vanligt att dricksa ungefär 1 dollar per drink. Är det en väldigt komplicerad drink kan du lämna lite mer.

Hotell
Pickolos dricksas med någon eller några dollar beroende på antalet väskor de bär. Room-service personal dricksas med cirka 10-15 % (igen, på priset innan skatt). Men många hotel har redan lagt på en avgift för room service. Se efter för att undvika att "dubbeldricksa". Städerska/städare ska också ha en liten dricks. Men de som står i incheckningsdisken dricksas inte - om de inte har gett exceptionell service.

Taxi
15 % av priset, mer om du har mycket bagage.

Hårfrisör
Hårfrissan dricksas med cirka 10-20 %.

OBS! Dricksa inte statsanställda. Det räknas som muta...

Inga kommentarer: